Nieuws

Publicatie Brandweerkazerne Bornem!
20 September 2013
nl

Het huidige gebouw dateert uit de jaren ’50 en voldoet niet meer aan de noden van een modern brandweerkorps. Daarom krijgt de brandweer van Bornem een nieuwe kazerne. De werken zouden, als alles volgens plan verloopt, eind 2015 moeten klaar zijn. 

De afgelopen jaren werd een studie gemaakt over de meest geschikte locatie. Grote nadruk lag hierbij op het verhogen van de interventiesnelheid. De Lindestraat is geografisch een topligging, centraal gelegen en makkelijk bereikbaar voor de vrijwilligers, maar niet ideaal om er snel uit te rukken. Daarom werd beslist om een nieuwe kazerne te bouwen op de huidige site, maar met 7 uitrukpoorten langs de Puursesteenweg. Aan deze kant zal het gebouw drie bouwlagen krijgen. Hier zal ook voldoende parkeergelegenheid zijn voor de brandweerlieden. 

Duurzaamheid, efficiënte installaties en hernieuwbare energie speelden bij het ontwerp een belangrijke rol.

Op 8 augustus 2013 werd de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Momenteel loopt er een openbare aanbesteding voor aannemers, zodat zij begin 2014 kunnen starten met de bouw.

De gebouwen op de huidige site worden voor een groot deel gesloopt, inclusief het gebouw van het Rode Kruis aan de Puursesteenweg. Het niveauverschil tussen de Lindestraat en Puursesteenweg is meer dan 4 meter, dus de nieuwbouw zal er aan beide kanten anders uitzien. Zo zijn er 3 bouwlagen voorzien op de Puursesteenweg. Deze kant dient voor de snelle interventies. Aan de Lindestraat vind je het Rode Kruis, Kind&Gezin en kan je als bezoeker ook de kazerne binnengaan. Hier zijn ook de kantoren van de beroepsofficieren, de radiokamer, vergaderzalen, enkele slaapkamers en een groot oefenterrein. Nieuw zijn ook cafetaria, ontspanningsruimte en polyvalente zaal.     

Het project is in samenwerking met architectenkantoor Studio Klein Brabant.