nl

 

Programma :

-          Ruime ééngezinswoning voor gezin met 4 kinderen

-          Kinépraktijk met inkom / oefenruimte met bureau / 2 behandelruimtes / berging

-          Architectenkantoor met minimaal 4 werkplekken / vergaderruimte / werktafel (maquettes) / ruimte voor plotters / printers / serverruimte

Perceel :

Er werd bewust gekozen voor een hoekperceel (afmetingen 25m x 45m) omwille van de zichtbaarheid (commercieel). Bovendien maakt de aanwezigheid van 2 straten waaraan het perceel grenst de bereikbaarheid van het gehele terrein makkelijk.

 

Visie – opbouw :

Door het grote programma van de woning was een bewoonbare oppervlakte van meer dan 500m² noodzakelijk. Volgens de gemeentelijke voorschriften was een bebouwbare oppervlakte op het perceel maximaal 16m x 17m, of 272m². De gewenste oppervlakte vraagt dus een groot bouwblok met maximale afmetingen, over twee verdiepingen (gelijkvloers + eerste verdieping). Bovendien voorzagen de gemeentelijke voorschriften ook in een hellend dak.

Al deze factoren bij elkaar (twee grote verdiepingen met een hellend dak) zouden resulteren in een gigantisch bouwvolume, dat niet passend op het perceel en in de omgeving.

Om die reden werd enerzijds bij de gemeente een afwijking aangevraagd voor de plaatsing van een plat dak, en anderzijds werd één van de verdiepingen ondergronds geplaatst.

Dit resulteerde in een schijnbaar klein bouwvolume met enkel een zichtbare gelijkvloerse verdieping.

Ondergronds werden de functies ondergebracht die geen of minder daglicht nodig hebben, zoals bergruimtes, technische ruimtes, kinderbadkamer, maquette- en printzaal en vergaderruimte.

Ook de kinderkamers werden ondergronds ondergebracht. Om hier wel maximaal licht binnen te brengen werd enerzijds een patio geïntegreerd, anderzijds werd een deel van de tuin lager gelegd. Zo werd het mogelijk om ook in de slaapkamers gewone ramen te integreren.

De gelijkvloerse verdieping werd ingericht met de leefruimtes, kantoorruimte voor de architect en praktijkruimte voor de kinesiste.  Helemaal bovenaan werd een klein volume gebouwd met een slaapruimte en douchekamer van de ouders.

Aansluitend aan de woning maken terrassen en een zwembad de overgang tussen de woning en de garage.